Hondenrassen waarop u kunt rekenen voor bescherming

Als u op zoek bent naar de juiste hond om u, uw gezin of uw eigendommen te beschermen, worden sommige honden geboren met instincten om als waakhond op te treden. Beschermhonden hebben meestal een sterk gevoel van loyaliteit aan u en uw gezin, zijn zeer alert en oplettend, en handelen gehoorzaam. Een ideale waakhond is meestal groot, onbevreesd, en reageert op training.

Hier zijn 9 hondenrassen die over het algemeen goed dienen als metgezellen en beschermers als u overweegt een waakhond aan te schaffen.

Akita

Akita’s zijn een van de meest loyale hondenrassen. Gefokt voor het bewaken van royalty’s en adel in het feodale Japan, is dit moedige en alerte ras van nature wantrouwend tegenover vreemden. Akita’s zullen te allen tijde over u en uw gezin waken. Dit ras neemt deze taak serieus en zal meestal zijn bewakingsplicht uitvoeren met weinig tot geen training. Deze hond zal een gehoorzaamheidstraining nodig hebben, of u kunt een waakhondentraining overwegen om zijn vaardigheden aan te scherpen. Zoals met alle honden, zal hij een goede socialisatie nodig hebben om onnodige afstandelijkheid of agressie te helpen voorkomen.

Belgische Mechelaar

Intens en atletisch, de Belgische Mechelaar is een favoriet ras van de politie en militaire K-9 eenheden voor zijn behendigheid, zoek-en reddings capaciteiten, en trainbaarheid. Deze hond heeft een hoog energieniveau en floreert wanneer hij een taak te vervullen heeft. Hij moet gespecialiseerde training en een goede socialisatie krijgen om zich op zijn gemak te voelen in nieuwe of onbekende situaties. Deze hond moet elke dag voldoende beweging krijgen.

Bullmastiff

Jachtopzieners ontwikkelden in eerste instantie de loyale en dappere bullmastiff om hun wild te beschermen tegen stropers. Het bullige uiterlijk van dit grote ras kan intimiderend zijn voor indringers. In werkelijkheid is deze hond van nature aanhankelijk naar zijn gezin, waardoor het een uitstekende metgezel is. De bullmastiff is een geboren beschermer die een gestructureerde training nodig heeft om zijn natuurlijke waakinstincten te versterken.

Cane Corso

De cane corso (uitgesproken als “KAH-nay KOR-so”) is een Italiaans hondenras dat van oudsher wordt gebruikt als waakhond, oorlogshond, en jager. Zijn grote omvang, zware bouw, en diep getoneerde blaf helpen om indringers af te weren. Het ras bezit een instinct voor bewaking. Zijn training moet gericht zijn op gehoorzaamheid en het aanscherpen van zijn natuurlijke vaardigheden.

Duitse Herder

Vergelijkbaar in uiterlijk en temperament met de Belgische Mechelaar, is de Duitse herder een ander intens, actief ras dat ook geliefd is als politie of militaire werkhond. Dit ras vertoont een diep gevoel van loyaliteit jegens zijn gezinsleden. Net als andere beschermende honden, is training van cruciaal belang om deze honden gefocust te houden op het zijn van waakhonden. Je zult je Duitse herder moeten socialiseren om schichtigheid en nervositeit te voorkomen. Deze hond heeft ook dagelijks ongeveer twee uur beweging nodig.

Doberman Pinscher

Historisch gezien, heeft de Doberman pinscher een slechte reputatie als een agressief hondenras. Maar met zijn menselijke familie, is hij aanhankelijk, volgzaam, en zelfs maf. De meeste zijn zelfs niet terughoudend tegenover vreemden, tenzij ze gevaar bespeuren. Dobermans kunnen vaak uitstekend beschermen met weinig tot geen formele training. Met een gestructureerd trainingsprogramma kunt u de beschermingsvaardigheden van uw hond aanscherpen en van uw hond een uitstekende waakhond maken.

Rhodesian Ridgeback

Historisch gezien een jachthond voor groot wild en leeuwen, de Rhodesian Ridgeback heeft een intense loyaliteit aan zijn familie, waardoor hij van nature geneigd is om te beschermen. Deze hond is een aanhankelijk en nobel ras dat een prachtige metgezel is. Dit ras heeft geen waakhondentraining nodig; het versterkt zijn beschermingsinstincten te veel. Echter, basis gehoorzaamheidstraining is essentieel om deze hond structuur te geven. Dit ras moet in staat zijn naar u te luisteren en uw bevelen op te volgen.

Rottweiler

Een Rottweiler is een ander ras dat de reputatie heeft agressief te zijn. Dit ras kan het ene moment een grote, gekke liefdesbaby zijn en het volgende moment een intimiderende verdediger. Als een Rottweiler je vertrouwt, zal de hond waarschijnlijk loyaal en aanhankelijk met je zijn. Rotties zijn meestal terughoudend ten opzichte van vreemden totdat de hond verifieert dat de persoon geen bedreiging vormt. Deze hond kan een uitstekende waakhond worden als hij goed getraind is. Dit ras heeft behoefte aan socialisatie, structuur, en een taak die zijn dagelijkse activiteiten stuurt.

Tibetaanse Mastiff

Een Tibetaanse Mastiff is de ultieme waakhond. Niemand komt langs deze reusachtige, waakzame, krachtige en intimiderende hond. Historisch gezien, beschermde deze Tibetaanse waakhond karavanen van mensen en kuddes in de Himalaya tegen wolven en sneeuw luipaarden. Vandaag de dag is de Tibetaanse mastiff gemakkelijk in de omgang met familie, maar heeft de neiging om vreemden te wantrouwen en kan territoriaal gedrag vertonen als hij door een vreemde wordt bedreigd. Hoewel dit niet het meest aanhankelijke ras is, is dit een loyale hond die u en uw gezin zal beschermen. Ook deze hond heeft structuur nodig door training en socialisatie.