Makkelijkste hondenrassen om voor te zorgen

Zoek je een hond die relaxed is? Een hond die een beetje meer “type-B,” dan “type-A” is? Net zoals er zeer energieke hondenrassen zijn die zeer geschikt zijn voor gezinnen met kinderen en actieve koppels, zijn er ook hondenrassen die bekend staan om hun gemoedelijkheid, een beetje meer low-key.

Of u nu op zoek bent naar een hond met een rustige persoonlijkheid, een lager energieniveau, of een minimale behoefte aan verzorging, er zijn verschillende rassen die als onderhoudsarm kunnen worden beschouwd.

Klaar om meer te leren? Lees dan verder voor onze lijst van de beste onderhoudsarme hondenrassen.

Beste onderhoudsarme hondenrassen
Onderhoudsarme honden worden doorgaans beschouwd als rustiger, gemakkelijker te trainen, minder actief, en/of gemakkelijker te verzorgen dan hun tegenhangers met veel onderhoud. Herdersrassen, bijvoorbeeld, worden meestal niet beschouwd als onderhoudsarm, omdat deze honden vaak een hoog energieniveau hebben, zich snel kunnen vervelen, en het minder waarschijnlijk is dat ze weinig verharen of hypoallergeen zijn.

Natuurlijk zijn alle honden uniek, en wat een hondenras tot een onderhoudsarm ras maakt, kan voor iedereen anders zijn.

Met dat in gedachten, laten we eens kijken naar 16 van de beste onderhoudsarme honden:

Basset Hond

Je herkent een Basset Hound als je er een ziet, die oren vallen op. Deze charmante honden zijn geduldig, loyaal, en in tegenstelling tot sommige van hun jachthond metgezellen, kunnen ze vrij lui zijn.

Een dagelijkse wandeling zal waarschijnlijk genoeg zijn voor een Basset, anders kunnen deze honden bank aardappelen zijn. Basset Hounds hebben een korte vacht, echter, ze zullen eerder verharen zonder wekelijks borstelen en af en toe een bad.

Boston Terrier

Boston Terriers zijn vriendelijke, vrolijke honden die geweldige stadsdieren zijn. Deze honden zijn misschien een beetje meer levendig dan sommige van de rassen op onze lijst, maar dagelijkse beweging of een uitstapje naar het hondenpark zou genoeg voor ze moeten zijn.

In het algemeen zijn Bostons tevreden om te doen wat je ook aan het doen bent; ze zijn erg gretig om te behagen. Deze honden verharen niet vaak en hebben niet al te veel verzorging nodig – hoewel, net als de Basset, regelmatig borstelen kan helpen om het verharen te verminderen.

Brusselse Griffon

Een speelgoed ras met een menselijke persoonlijkheid, de Brusselse Griffon is loyaal, nieuwsgierig, en gevoelig. Deze kleine honden zijn gemakkelijk af te richten en speels, maar niet overdreven speels, ze hebben slechts matige beweging nodig op een dagelijkse basis.

Gladharige Brusselaars hebben baat bij regelmatig borstelen, vooral tijdens het verharingsseizoen. Ruwharige Brusselaars daarentegen moeten vaak geschoren worden – een professionele trimsalon kan hierbij helpen.

Cavalier King Charles Spaniël

De ogen van de Cavalier zeggen alles. Deze honden zijn zachtaardig, aanhankelijk en echte gezelschapshonden. Cavaliers zijn uitstekende gezinsdieren, ze schieten goed op met zowel kinderen als andere honden.

Cavaliers zijn, net als veel van de rassen op onze lijst, zeer aanpasbaar, waardoor ze geweldige honden zijn voor zowel stads- als plattelandsbewoners. Deze honden zijn ook gemakkelijk te trainen en vereisen niet meer dan regelmatig borstelen en matige lichaamsbeweging.

Chihuahua

Een kleine hond met een grote persoonlijkheid, Chihuahuas worden vaak beschreven als charmant en brutaal. Chihuahua’s zijn geweldige schoothondjes en kunnen voldoende beweging vinden in een kleine ruimte.

Chihuahua’s met een gladde vacht – die met een korte vacht – hebben een zeer minimale vachtverzorging nodig, slechts af en toe borstelen en regelmatig wassen. Chihuahua’s met een lange vacht moeten echter consequenter worden geborsteld om vervilting te voorkomen.

Chinese Naakthond

Herkenbaar aan hun twee variëteiten, haarloos en behaard – of “powderpuff” – de Chinese Naakthond is een aanhankelijke, speelse, en attente metgezel hond. Deze speelgoed honden houden ervan om tijd door te brengen met hun eigenaren, of ze nu deelnemen aan activiteiten of thuis rondhangen.

Chinese Naakthonden hebben dagelijkse beweging nodig, maar niets inspannends. Deze honden hebben minimale verzorging nodig, maar ze hebben wel huidverzorging nodig op hun blootgestelde huid, omdat ze zonnebrand en andere irritaties kunnen krijgen.

Teckel

Een herkenbaar ras, teckels zijn nieuwsgierige, vriendelijke honden met intelligentie en pit.

Teckels zijn erg sociaal, zijn graag bij hun gezin, en kunnen een beetje onafhankelijk zijn – dus training is belangrijk. Het zijn dan wel kleine hondjes, maar ze moeten regelmatig beweging hebben.

De verzorging van de teckel hangt af van de variëteit: gladharig, langharig of ruwharig; maar over het algemeen zou regelmatig borstelen voldoende moeten zijn.

Franse Bulldog

Er is een reden waarom de Franse Bulldog nu op de tweede plaats staat op de lijst van meest populaire hondenrassen van de AKC. Niet alleen zijn Frenchies schattig, maar ze zijn ook slim, flexibel en speels. Het zijn geweldige stadshonden, die door hun alertheid verrassend goede waakhonden zijn.

Hoewel alert, zijn Fransoosjes nog steeds vrij kalm – ze zullen tevreden zijn met een dagelijkse wandeling of een kort speeluurtje. Deze honden hebben een korte vacht en verharen nauwelijks. Af en toe een bad is voldoende, maar regelmatig borstelen helpt om de vacht schoon te houden en het verharen te beperken.

Havanezer

Een gezellig en vrolijk speelgoedras, de Havanezer is nog zo’n aanpasbare hond die staat te popelen om te behagen. Havanezers zijn gemakkelijk te trainen en zijn uitstekende gezelschapshonden.

Net als de Franse Bulldog, zijn Havanezers verrassend goede waakhonden, ze zijn alert, maar blaffen niet te veel. Hoewel deze honden lange vachten kunnen hebben, kiezen veel eigenaren ervoor om hun vacht kort te knippen om de verzorging onderhoudsarm te houden.

Greyhound

De enige echt grote hond op onze lijst, de Greyhound is misschien wel het best bekend om zijn geschiedenis van het racen. Hoewel Greyhounds meer actieve honden zijn die regelmatig beweging nodig hebben, zijn ze ook vaak perfect tevreden met de hele dag luieren met hun familie.

Deze honden kunnen een beetje onafhankelijk zijn, maar ze zijn zeer aanhankelijk en zacht voor hun gezin. Greyhounds hebben ook een vrij minimale vachtverzorging nodig en verharen slechts af en toe.

Italiaanse Windhond

Je zou een Italiaanse Greyhound een miniatuur versie van een Greyhound kunnen noemen, hoewel de kleine omvang van de Italiaanse Greyhounds ze veel betere schoothondjes maakt. Deze honden vallen eigenlijk in de speelgoed groep, maar delen de Greyhound’s aanhankelijke, gevoelige, en onafhankelijke aard.

Italiaanse Greyhounds zijn alert en speels; ze moeten regelmatig spelen om te oefenen en dan zijn ze klaar om te knuffelen met hun familie. Nogmaals, net als hun grotere neef, hebben deze honden niet al te veel verzorging nodig.

Maltezer

Bekend om hun aristocratische erfgoed en zuiver witte vacht, zijn Maltezers al duizenden jaren schoothondjes. Dit kleine hondenras is vrolijk, speels, charmant, en zeer slim; het kunnen geweldige familiehonden zijn.

Deze honden zijn ook zeer flexibel, atletisch, en bereid tot training. Maltezers zijn tevreden met regelmatige lichaamsbeweging en worden beschouwd als hypoallergene honden, met weinig tot geen verharing, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met een allergie.

Dat gezegd hebbende, hoewel sommige eigenaren ervoor kiezen om de vacht kort te houden, vaak aangeduid als een “puppy cut”, heeft de Maltezer meestal een lange, vloeiende vacht. Wanneer de vacht lang is, moet deze regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen.

Mopshond

Een vriendelijke hond met een voorliefde voor kattenkwaad en een herkenbare uitdrukking, de mopshond zit vol met persoonlijkheid. Mopshonden zijn uitstekende gezelschapshonden, die graag met iedereen socialiseren. Deze honden zijn perfect tevreden om de dag door te brengen met het knuffelen met hun baasjes of gewoon lekker luieren, maar ze moeten ook op zijn minst wat dagelijkse beweging krijgen.

Mopshonden kunnen geweldige stadshonden zijn, geweldige honden voor kinderen, maar ook geweldige honden voor zowel jongere als oudere stellen. Over het algemeen hebben Mopshonden minimale verzorging nodig, maar ze verharen wel. Net als sommige van de andere honden op onze lijst, echter, regelmatig borstelen kan helpen verminderen op verharen.

Shih Tzu

Een aanhankelijke schoothond die bekend staat om zijn affiniteit met kinderen, de Shih Tzu is speels en charmant. Gefokt als gezelschapshond, zijn Shih Tzus vrij energiezuinig en hebben slechts minimale beweging nodig, zoals een dagelijkse wandeling of binnenshuis spelen.

Deze honden verharen nauwelijks, maar degenen met een lange vacht zullen regelmatig geborsteld moeten worden.

Skye Terrier

Een relatief ongewoon ras, de Skye Terrier is elegant, moedig, en goed gehumeurd. Skyes zijn een van de rustigere terriers, hoewel ze een beetje koppig en onafhankelijk kunnen zijn. Deze honden zijn zeer slim, gevoelig, en willen graag behagen, en met training, kunnen ze gemakkelijk de meest toegewijde metgezellen worden.

Skye Terriers hebben niet al te veel beweging nodig en kunnen prima voldoen aan het bewegingsniveau van hun eigenaren. Deze honden hebben een lange vacht, maar in tegenstelling tot sommige rassen, hoeven ze niet getrimd te worden – alleen regelmatig borstelen om klitten te voorkomen.

Whippet

Vaak omschreven als een zachtaardige, beminnelijke, en weinig onderhoud vergende hond, lijkt de Whippet – net als de Italiaanse Greyhound – op een kleinere versie van de Greyhound. Deze honden zijn een combinatie van speelsheid en ontspanning; ze genieten zowel van rondrennen als van lekker luieren op de bank met hun gezin.

Whippets zijn aanhankelijk en slim, maar ze kunnen een beetje onafhankelijk zijn, dus training is zeker belangrijk. U kunt aan de bewegingsbehoeften van de Whippet voldoen door regelmatig te wandelen of te spelen; en hun verzorgingsbehoeften zijn ook minimaal.

Hoe kiest u de juiste onderhoudsarme hond voor u

Als u op zoek bent naar een hond met weinig onderhoud, kunt u beginnen met de 16 rassen op onze lijst, of, vertakking en overweeg andere opties, zoals een gemengd ras hond.

Maar ongeacht het ras, als u op zoek bent naar een hond die weinig onderhoud nodig heeft, moet u rekening houden met de kwaliteiten die we hier hebben besproken – activiteitenniveau, bewegingsbehoeften, verzorgingsbehoeften, persoonlijkheid – om ervoor te zorgen dat u de juiste hond vindt die aan de behoeften van uw gezin voldoet.